Τα «Crus» του καφέ: TUSSO , Fine Blend [Andro.gr]

«Πώς; Ελληνικός εσπρέσο;» «Ναι, δεν το 'ξερες;» «Και είναι τόσο καλός που τον βάζεις στα ''crus'' του καφέ;» «Δεν τον βάζω εγώ. Μπαίνει με το σπαθί του!»


«Όταν έπεσε στα χέρια μου το καινούργιο Fine Blend της Tusso ομολογώ ότι ήμουν ιδιαίτερα δύσπιστος, παρότι έχω επισκεφθεί τις υπερσύγχρονες και χειρουργικής καθαριότητας εγκαταστάσεις της στο Αλιβέρι», λέει ο Σίμος Γεωργόπουλος. (Στη φωτογραφία ο ποιοτικός έλεγχος πρώτης ύλης, δηλαδή του πράσινου καφέ).


Έχοντας εδώ και μια πενταετία επιβιβαστεί –για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή!– στο τρενάκι των single estate coffees, το DNA μου έχει μπολιαστεί με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν αυτά τα σπουδαία Cru του καφέ από τα blends, και ιδιαίτερα από τα εμπορικά χαρμάνια μάρκας.


Στο (μαύρο πλέον) αίμα που κυλάει μέσα μου μπορεί κανείς να βρει όλη την τελειότητα του κορυφαίου κόκκου, τα συμπυκνωμένα αρώματα φρούτων, γης, σοκολάτας και μπαχαριών, καθώς και την ανείπωτη δύναμη και διάρκεια αυτών των καφέδων, αποτελέσματα χαρισματικών terroirs, αλλά και πάθους κάποιων ανθρώπων για το καλύτερο.



«H γευστική ελαφράδα και η φινέτσα του, που έρχεται, ωστόσο, με πρωτόγνωρη συμπύκνωση και γευστική διάρκεια, είναι στοιχεία που καθιστούν το καινούργιο Fine Blend της Tusso τον καλύτερο ”εμπορικό” καφέ που έχω έως τώρα δοκιμάσει».


Μάλιστα όσες φορές έχω ξαναγυρίσει σε «κανονικούς» καφέδες, έχω απογοητευτεί τόσο με την εμφάνιση των σπυριών, όσο και τα χορτώδη αρώματα, την αραιή παρουσία και την μικρή τους επίγευση.


Έτσι όταν έπεσε στα χέρια μου το καινούργιο Fine Blend της Tusso ομολογώ ότι ήμουν ιδιαίτερα δύσπιστος, παρότι έχω επισκεφθεί τις υπερσύγχρονες και χειρουργικής καθαριότητας εγκαταστάσεις της στο Αλιβέρι. Αυτές βέβαια από μόνες τους επ’ ουδενί δεν διασφαλίζουν ένα εξαιρετικό φλιτζάνι· και όταν μάλιστα στην καθημερινότητά σου οδηγείς τις Ferrari, τις Corvette, τις Lotus και τις Porsche του καφεϊκού κόσμου, αναρωτιέσαι τι τύχη έχει ένα απλό Ford!


Η απάντηση είναι ότι έχει τέτοια τύχη που με έκανε χωρίς κανένα δισταγμό να περιλάβω τον Tusso Fine Blend σε μια στήλη που ονομάζεται «τα Cru του Καφέ», αφού ο ενθουσιασμός μου ήταν εξίσου μεγάλος εντός και εκτός φλιτζανιού.



Ο Ιάκωβος Δρακούλης και ο Ντίνος Δρακούλης (από αριστερά) κατά τη διαδικασία του οργανοληπτικού ελέγχου.


Κι αυτό γιατί η ποιότητα των κόκκων ήταν εντυπωσιακή για καφέ αυτής της φιλοσοφίας, το ίδιο όμως και η γευστική του παρουσία. Καταλήγοντας σε ψιλό κόψιμο και λιγότερα γραμμάρια στο group, παρά σε χοντρότερο με περισσότερα, ο καφές μου χάρισε απλόχερα τα χαρακτηριστικά αρώματα των λουλουδιών και της σοκολάτας, τόσο χαρακτηριστικά της Νοτιοαμερικανικής και Κεντροαμερικάνικης προέλευσής του.


«Η ποιότητα των κόκκων είναι εντυπωσιακή για καφέ αυτής της φιλοσοφίας, το ίδιο και η γευστική του παρουσία».


Η Tusso πληροφορεί για τη συμμετοχή και αφρικάνικων καφέδων στον Fine Blend, οι γευσιγνωστικές ικανότητές μου ωστόσο μάλλον δεν είναι επαρκείς για να την αντιληφθώ. Αυτό που αντιλήφθηκα πάντως είναι η γευστική ελαφράδα και η φινέτσα του, που έρχεται, ωστόσο, με πρωτόγνωρη συμπύκνωση και γευστική διάρκεια, στοιχεία που τον καθιστούν τον καλύτερο «εμπορικό» καφέ που έχω έως τώρα δοκιμάσει.



Ο χώρος ελέγχου διαδικασίας καβουρδίσματος της Tusso. «Χωρίς κανένα δισταγμό μπορώ να περιλάβω τον Tusso Fine Blend σε μια στήλη που ονομάζεται ”Τα Cru του Καφέ”», λέει ο Σίμος Γεωργόπουλος.


Εντάξει, ο Tusso Fine Blend δεν θα καταφέρει να με βγάλει από τα bucket καθίσματα δύστροπων στο χαρακτήρα και ισχυρότατων σε προσωπικότητα αγωνιστικών μοντέλων με τα οποία γυρνάω μέχρι τελικής πτώσεως στην πίστα. Για όποιον όμως θέλει μια φιλική, ευκολοδήγητη αλλά άκρως απολαυστική και χωρίς πολλούς συμβιβασμούς επιλογή, η δημιουργία της οικογένειας Δρακούλη δεν είναι ένα απλό Ford, αλλά ένα εξαιρετικό, καθαρόαιμο GT!

http://www.andro.gr/geusi/ta-crus-tou-cafe-tusso-fine-blend/